Charter Napló

Hajózós hétköznapok

A hajóbérlés folyamata lépésről-lépésre

Ha még sosem vettél részt vitorlás nyaraláson, a feladat ismeretlensége elriaszthat, de egyrészt a dolog valóban nem túl bonyolult, másrészt egy felkészült charter ügynök bármikor szívesen segít.

charterprocessstepbystep_00_unsplash_800.jpg

Photo by Luke Bender on Unsplash

 A projekt legnehezebb része sokkal inkább a kellően motivált csapat magad köré gyűjtése. Amennyiben a családdal mész, nekik nincs választásuk, mennek, ahova mondod, de a barátokkal macerásabb a dolog: erős kapcsolat és bizalom nyilván van köztetek, de az időbeosztásokat összehangolni felér egy kínszenvedéssel. De amint azzal megvagytok, simává válik a menet!

charterprocessstepbystep_01_unsplash_800.jpg

Ami az időpontot illeti: az egyes charter régióknak megvannak a maguk szezonjai. Európában (annak is a Földközi-tenger körüli részein) egyértelműen a július-augusztus számít a csúcsidőszaknak, ehhez mért zsúfoltsággal és árakkal. A magyar utasok körében igen népszerű Horvátországban sincs ez másképp, főleg akkor nő meg a látogatók létszáma, amikor Nyugat-Európában véget ér a tanév. (Kiskapu: június utolsó két hete, amikor itthon már nincs tanítás, de arrafelé még igen. Mi pont ezt használtuk ki görögországi túránk alkalmával.) Elő- és utószezonban lejjebb mennek az árak, illetve a bérbe adó cégek további kedvezményeket kínálnak, számukra ugyanis az olcsón kiadott jacht is jobb üzlet, mint amelyik a kikötőben áll. Vissza Horvátországhoz: áprilisban már indul a szezon, hogy aztán kitartson október végéig (persze az elszántabbak télen is hajóznak pár napot). Tavasszal és ősszel elég hasonló az időjárás, ám májusban a tenger még igencsak friss, viszont hosszabbak a nappalok, míg ősszel a víz még őrzi a nyár melegét, cserébe korábban sötétedik.

charterprocessstepbystep_02_unsplash_800.jpg

Photo by Markos Mant on Unsplash

A foglalást illetően három út áll előtted:

  • előfoglalás: ahogy a nevében is látod, itt sok-sok hónappal az adott túra előtt végzel kutatómunkát, hogy aztán akár még decemberben rátedd a kezed a megfelelő vitorlásra vagy motorosra. Ilyenkor – túl azon, hogy biztosra mész – széles kínálatból válogathatsz, sőt, kihasználhatod a bázisok által nyújtott jelentős (néha akár 35%-os) árengedményeket.
  • „sima” foglalás: március-áprilisban észbe kapsz, hogy „kéne nyárra egy hajó”. Még mindig elég sok hajó szabad, viszont szinte biztos, hogy listaárat kell fizetned bérleti díj gyanánt.
  • Last Minute: lefixáljátok a dátumot, mindenki kiveszi a szabadságát, aztán hét-tíz nappal indulás előtt nekiálltok hajót keresni. Itt az „abból főzünk, ami van” elv érvényesül, a „maradék” kínálatból tudsz szemezgetni. Ez nem jelent feltétlenül csak régi, leharcolt hajókat, de a lehetőség fennáll. Viszont olcsó lesz, az tuti. Ennek a témának korábban komplett cikket szenteltünk.

charterprocessstepbystep_03_unsplash_800.jpg

Photo by F S on Unsplash

Hajófoglalás

Az egész projekt legsimább része – persze csak akkor, ha ráleltél a megfelelő hajókereső oldalra, ami nem csak annak látszik, hanem az is*. A vonatkozó mezőkbe beírod a dátumot, a helyszínt és a csapat létszámát, aztán mindjárt eléd is tárul a kínálat. Jól összerakott honlapokon további szűrési feltételeket állíthatsz be (hajó típusa, hajó életkora, bérleti díj nagyságrendje, szolgáltatási típusok), amivel egészen konkrét célokat megfogalmazva lelhetsz rá az ideális jelöltre. Innen már csak egy gombnyomásra van tőled az, hogy opciót** rakj a kiszemeltre, amit követhet maga a foglalás (jellemzően a bérleti díj felének elutalásával).

charterprocessstepbystep_04_unsplash_800.jpg
Photo by Luke Bender on Unsplash

Ezen a ponton az oldalt üzemeltető charter ügynökség közvetítésével eljuthat hozzád a charter szerződés, amit a már említett fél bérleti díj elutalásakor elfogadottnak tekintenek. A második részlet ráér, az majd indulás előtt egy hónappal válik esedékessé. Addig még meggondolhatod magad, utána már nem – illetve de, csak oda a pénzed. Ebben a felkészülési időszakban kapsz egy linket, ahova a csapatod adatait kell feltöltened (ennek alapján számolják ki a fizetendő turisztikai adót, illetve áll össze a „crew list”, a hajón tartózkodók névsora – fontos dokumentum!). Ekkor tudsz arról is egyeztetni, milyen kiegészítő szolgáltatásokra tartasz igényt (hajófeltöltés élelmiszerrel, SUP, extra vitorla, stb.).

charterprocessstepbystep_05_unsplash_800.jpg

Photo by Alex Block on Unsplash

Amikor elérkezik az indulás napja, valamilyen módon meg kell érkezned a bázisra (ha repülővel mész, a bázisok még a reptéri transzferben is segítenek), majd jöhet a papírmunka, valamint a hajó átvétele. Ilyenkor kell igazolnod neked vagy a csapat egy tagjának, hogy rendelkezik az adott hajó vezetéséhez szükséges képesítéssel (ha egyikőtöknek sincs ilyen, akkor szkippert is kell bérelnetek, aki kezeli a jachtot, felelősséget vállal érte és értetek), ellenőrizni, működnek-e a fedélzeti rendszerek, megvan-e minden eleme a kötelező felszerelésnek.

Túlesve a folyamaton, végre elfoglalhatjátok a kabinokat, belelakhatjátok a hajót (ami utána egy hétig az otthonotok lesz), indulhat a lazulás. Másnap pedig kezdődhet a kaland!

charterprocessstepbystep_06_unsplash_800.jpg

Photo by OC Gonzalez on Unsplash

* nagyon sok internetes honlap árulja magát hajófoglaló oldalként, ezek egy része azonban valójában csak hajókereső. Amikor megtalálod benne a kedvedre valót vitorlást vagy motorost, arra legfeljebb ajánlatot tudsz kérni, vagy jelzést küldeni a cégnek, hogy igényt tartasz a hajóra. Ők valamikor veszik ezt a jelzést, utána néznek, tényleg szabad-e még a jacht. Ha igen, szerencséd van, ha nem, akkor vagy így jártál, vagy ajánlanak helyette valamit. Órák, napok telnek el, míg lefutjátok ezeket a köröket. Miközben már magyar nyelven is létezik olyan oldal, ahol csak a tényleg szabad hajók látszanak, és tényleg azonnal tudsz foglalni.

** az opció a foglalás előszobája: amint ilyet kérsz a hajóra, az eltűnik a rendszerből, három-négy napig más nem tudja rátenni a kezét. Ez az időszak viszont pont elég neked arra, hogy elutald a bérleti díjat, véglegesítve a foglalást. Vagy keresgélj tovább, hátha találsz még jobb ajánlatot.

charterprocessstepbystep_07_unsplash_800.jpg

Photo by Natasha Miller on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114494912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása