Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Különös Szilveszter – nem köszön a hóember!

Május vége van, lassan talán tényleg megérkezik a nyár, én meg jövök itt a téllel, a hideggel, a szürkeséggel és a sötétséggel. Nooooooormális? Nem feltétlenül, de most mondjuk inkább azt, hogy előre látó. Ha ugyanis unod a kötelező egyenbulikat, a fagyos utcán mászkálásokat egyik helyszínről a másikra, a petárdák és tűzijátékok zaját, akkor kapóra jöhet neked az ötletem. A dolog szépséghibája, hogy most kell döntened.

caribbeannewyear_charternaplo_00_charterwavecom_800.jpg

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hagyd a fenébe a kényszeredett partizást?

caribbeannewyear_charternaplo_01_zoomhu_800.jpg

Helyette inkább ugorj fejest valami igazán különleges és emlékezetes kalandba! Konkrétan azt javaslom, hogy szilveszterezz a Karib-tengeren, egy vitorlás fedélzetén. A vidék megismerésének leginkább javasolt módszere ugyanis az, hogy szigetről-szigetre, kis utakat hajózva járd be a területet. Rengeteg a sziget, és mind kínál valami különlegességet, vagy valami olyat, amit álmaidban elképzeltél – fehér homokos partok, türkiz víz, pálmafák…

caribbeannewyear_charternaplo_02_coastallivingnet_800.jpg

Nézzünk először néhány tényt a térségről:

  • a Karib-tenger színpompás papagájhalát gyakran fogyasztják a tenger gyümölcseit kedvelő országokban, ugyanakkor ezek a halak sokkal értékesebbek élve, a vízben úszkálva. Gondolkodtál már azon, honnan is jöhet az a gyönyörű fehér homok, ami a strandokat borítja? A papagájhal székletének egy részét az elrágcsált korallok törmeléke alkotja, amely idővel felhalmozódik, s a fehér homokos strandok fő forrása lesz. Egy felnőtt papagájhal évente akár 90 kg (!) homokot is generálhat. Így van, a Karib-tenger partján bizony hal kakiban sétálgatsz. De ez valahogy nem tud rossz érzéssel eltölteni. Ezek a halak segítenek a korallzátonyok épségét megőrizni, ugyanis megeszik az algákat, amelyek egyébként „megfojtanák” a korallokat.

caribbeannewyear_charternaplo_03_caribbeansailingholidayscom_800.jpg

  • Bob Marley dalszövegével ellentétben a szigetvilágnak ma már sokkal több, mint három kismadara van. A Karib-tenger tulajdonképpen egy madárbirodalom, a maga 560 madárfajával, amely a régió szigetein él.
  • a leguán már 12 millió évvel ezelőtt is ezeken a szigeteken napozott. Ezek a figyelemre méltó teremtmények a térség legnagyobb szárazföldi gerinces állatai közé tartoznak, s helyi kertészként segítik a természetet, ahogy a rengeteg növényfaj magvait elszórják a földeken.
  • bár a szigeteket rengeteg víz veszi körül, az édesvíz készletek elég szűkösek a Karib-tengeren. Ez pedig elengedhetetlen a túléléshez. Nem meglepetés tehát, hogy mindhárom ősi vallás, a santería, a baptista orisha/shango és a voudou is olyan istenségek előtt hódol, amelyek az édesvizekhez köthetők inkább.

Túl a szikár tényeken, ott vannak a világörökségi helyszínek (tizenkilencet tartanak számon a térségben), mint például Nelson hajógyára Antiguán, vagy épp a The Pitons Santa Lucián.

caribbeannewyear_charternaplo_04_islandgirlintransitcom_800.jpg

Amikor pedig véget ért a kultúrprogram és az ismerkedés a környezettel, jöhet a kikapcsolódások non plus ultrája: a strandbár. Igen jól érted: tető a fejed felett, bárpult és jelentős italkészlet előtted, langyos homok a talpad alatt, kéken ragyogó tenger mögötted. Kezedben rum. Vagy koktél. Vagy üdítő. Vagy rum.

Olyan helyekről beszélek, mint:

  • Kitts & Nevis: itt a rendezvények központja a tengerpart, melyen sok helyütt buja növényzet terpeszkedik, plusz van még egy, a környék fölé magasodó vulkán is. St. Kitts új kikötője, a Christophe Harbour szomszédságában ott az elegáns Salt Plage, de kissé karót nyelt a közönség, fesztelen hangulatért zarándokolj el a sziget számtalan tengerparti bárjának valamelyikébe. A South Frigate Bay színes és harsány kínálatát szépen ellenpontozza a Nisbet Plantation Beach Club koktélozója, ahol rumpunccsal és tengeri herkentyűkkel töltik fel a büfépultokat, a háttérben pedig helyi zenekarok szolgáltatják a talpalávalót.
  • Jost van Dyke, Brit Virgin-szigetek. Röviden: mezítlábas koktélok és gyilkos erejű koktélok. Hosszan: bár csak négy mérföldön húzódik, méltó kihívója a nagyobb helyeknek, már csak a Soggy Dollar okán is. Itt a vendégek úszva érkezek a bárba (innen a név, a „soggy” ugyanis ázottat jelent), a világhírű Painkiller-koktél (sötét rum, kókusztej, ananász, narancslé, szerecsendió) pedig mindent visz.

caribbeannewyear_charternaplo_05_palmtreecharterscom_800.jpg

  • Szilveszteri bulihoz a Foxy's Bar-t ajánljuk, ott minden évben felépítenek egy méretes színpadot, ahol aztán valamelyik környékbeli banda nyomja reggelig.

caribbeannewyear_charternaplo_06_boulderbannerwordpresscom_800.jpg

  • St Barths: gyűjtőhelye a hírességeknek, ha szeretnél véletlenszerűen összefutni egy-két világsztárral, ide irányítsd a hajódat! Fehér homokkal fedett tengerpartjai működik néhány jóféle kocsma, de az igazi bulik a nagyobb hajókon és a parti villákban zajlanak. Kivéve a márciust, amikor a St Barth Bucket Regatta okán a kikötőben jelentősen megnő a vitorlázók koncentrációja.

caribbeannewyear_charternaplo_07_hollandyachtiggroupcom_800.jpg

  • a csúcsot jelenleg szerintünk a „Rum Bar” jelenti, aminek külön története van: a régió talán legnagyobb vendéglátós koponyája, Guy Ferdinand találta ki, hogy a Le Petibonum talán kitelepülhetne Carbet vízpartjára, méghozzá egy, kifejezetten a rum köré felépített bárral. A nevet nem variálták túl, úgy érezték, a „Rum Bar” pont megfelel, és már kezdetben hetven féle(!) rum sorakozott a polcokon. A folyamatosan gyarapodó kollekció jelenleg a fehér rumtól (Ti' Punch-hoz tökéletes) az olyan ritkaságokig terjed, mint a HSE és a Hardy. Amennyiben szereted ezt a szeszfajtát, felírhatsz egy újabbat a Martinique-ra teendő látogatás mellett szóló érvek közé. Rum. Bár. A parton. A Karib-tengeren. Éééééérted?
  • vagy ugyanez a vízen.

caribbeannewyear_charternaplo_08_caribbeanjournalcom_800.jpg

Mindez fürdőruhában és napszemüvegben, mialatt itthon mindenki nagykabátban, fülig bebugyolálva rója a hideg és sötét utcákat. Vagy unatkozik a sokadik jellegtelen buliban, miközben eszi őket a sárga irigység, ha meglátják, miket posztolsz Instára meg Fészre…

caribbeannewyear_charternaplo_09_paradigmmoneycom_800.jpg

Csak lépj időben, szedd össze a bandát, mert most széles a bérhajó kínálat, ahogy repülőjegyet is ilyenkor lehet ésszerű áron venni. És jó, ha tudod, hogy ha egyikőtök sem tud vitorlázni, az egyáltalán nem baj. Erre vannak a képzett szakemberek, akik irányítják a hajót, miközben ti napoztok. A lehetőség persze egész télen adott, ha nem akarsz kimaradni az itthoni társadalmi eseményekből, a tél folyamán bármikor máskor is mehetsz. Amennyiben kérdésed van, azt bátran tedd föl charter ügynöködnek, ő biztosan segít!

caribbeannewyear_charternaplo_10_theyachtweekcom_800.jpg

 

fotók: charterwave.com; zoom.hu; coastalliving.net; caribbeansailingholidays.com; islandgirlintransit.com, palmtreecharters.com; boulderbanner.wordpress.com; hollandyachtinggroup.com; caribbeanjournal.com; paradigmmoney.com; theyachtweek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3614870046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása