Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Hajós nyaralás a családdal

Nem, ez nem az, amikor egy gázolajszagú, füstokádó szörnyeteggel elvisznek titeket valami helyre reggel, ott kaptok egy tál ételt, aztán délután visszazsuppolnak benneteket a szárazföldre. Én azt értem alatta, amikor egy hétig oda mentek, ahova akartok, abban az öbölben álltok meg, amelyik tetszik, mindig és mindenhol saját strandotok van, az ágyatok pedig kellemesen elringat esténként. És ehhez még a hajózáshoz sem kell értenetek!

familysailingvacation_charternaplo_00_mooringscom_750.jpg

Függetlenül attól, hogy vitorlás vagy motorost választotok a nyaraláshoz, némi segítséggel meg tudod találni pontosan azt amire szükségetek van. Akkora lesz, annyi kabinnal, olyan felszereléssel, abból a kikötőből, igény esetén olyan legénységgel, amilyet akartok. A kínálat a bérleti díj szerint is skálázható, sőt, az árak a szezon függvényében változnak, egyáltalán nem kell tehát Krőzusnak lenni ahhoz, hogy kipróbáljátok a dolgot.

familysailingvacation_charternaplo_01_sailingholidayscom_750.jpg

Ha nekem nem hiszel, higgy a saját szemednek és a számoknak: keress egy szimpatikus járművet, vedd a bérleti díját, a kötelező fizetnivalóit, ehhez add hozzá azt, ami járulékos költség lesz a héten (kikötői díjak, végtankolás, a kapitány díja*, autó parkolása az indulási kikötőben egy hétig, biztosítás). A kapott számot írd fel vagy jegyezd meg. Most vedd a legutóbbi tengerparti nyaralásotokat! Szállás, kiegészítő programok, kirándulások, miegyéb. Ennek a számításnak az eredményét vesd össze a korábban felírttal. Szerintem nem lesz messze egymástól a kettő. Ha igen, akkor a „hagyományos” nyaralás során nem költöttél különleges élményekre, kalandokra**.

familysailingvacation_charternaplo_02_nauticedorg_750.jpg

Márpedig a hajós vakáció során azt bőven kapsz: zárt, a szárazföld felől nem megközelíthető öblök, lakatlan szigeteken megtelepedett éttermek, delfinles, minden este más megálló, nap közben a hajadba fújó szél, nagy ívben elkerült tömeg, saját strand. Igen, saját strand, mert a hajó fürdőplatformját csak ti használjátok, nem tapossátok egymás sarkát és törülközőjét vadidegenekkel.

familysailingvacation_charternaplo_03_youtubecom_750_1.jpg

És hogy mi ebben a családi? Az, hogy ha elviszed a gyerekeidet, istenné válsz a szemükben! Ilyen élményekhez ugyanis másféleképpen nehéz jutni, ők pedig – hidd el, láttam már ilyet elégszer – imádni fogják, ami velük történik. Te pedig mindenféle kényszer nélkül, magadtól fogod letenni a kezedből a mobiltelefont, hogy magadba szívhass mindent, ami körülöttetek történik. És a figyelmed a környezeten túl a családod felé is fordul, amiért megintcsak hálásak lesznek. A nap folyamán együtt élvezhetitek a hajózást, a természet közelségét, a fürdést, a kis szigetek felfedezését, este bájos tengerparti városkákban barangolhattok, vagy épp elbújhattok a világ elől egy eldugott öbölben, és a csillagok fényénél beszélgethettek éjszakába nyúlóan.

familysailingvacation_charternaplo_04_sailsofcroatiacom_750.jpg

Ha már nagyobb gyerekeid (esetleg kamaszok) vannak, bérelhettek egész hétre SUP-ot, kajakot, biciklit, így semmi akadálya annak, hogy külön vízi vagy szárazföldi túrára induljon bárki a társaságból. A biztonság miatt nem kell aggódnod: a hajó felszerelésének részét képezik a kisebb méretű mentőmellények, valamint kérhető oldalháló a hajóhoz, ami az egészen kicsiket is megvédi a vízbe eséstől.

Mehettek magatokban, egyeztethettek barátokkal, csatlakozhattok szervezett túrához – rajtatok áll!

familysailingvacation_charternaplo_05_kidslovegreececom_750.jpg

*a kapitány az, aki egész héten vigyáz rátok, felel a biztonságotokért, vezeti a hajót, vitorlázni tanítja a gyerekeket. És rendelkezik helyismerettel, vagyis tudja, hova érdemes menni – legyen az étterem, kikötő, horgonyzóhely, szuvenírbolt.

**direkt nem vettem bele a számításba a helyszínre jutás és az étkezések költségét, azok ugyanis azonosak a két nyaralási típusnál. Bár ez sem feltétlenül igaz, hiszen, ha saját magadnak készíted el a kagylót (amit pár órával korábban, frissen vettél a telepen), az olcsóbb lesz, mint az éttermi kivitel. �

familysailingvacation_charternaplo_06_thinkorangeblogcom_750.jpg

 

fotók: moorings.com; sailingholidays.com; nauticed.org; youtube.com; sailsofcroatia.com; kidslovegreece.com; thinkorangeblog.com

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414825686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása