Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Nyaralás kicsit másképp

Az megvan, hogy Dubrovnikban 2013 óta mindig hamarabb érik el az egymillió látogatót, mint az előző évben? És azt hallottad, hogy az önkormányzat emiatt korlátozást vezetett be? A jelenség nem egyszeri és nem egyedi. De elkerülheted, hogy emiatt elrontsd a nyaralásod.

vacationalternative_charternaplo_v1_00_sailing-women-on-yachtscom_800.jpg

Érdekes cikket olvastunk az Index-en, amelyik a jelenséget taglalta, olyan példákat hozva, mint a Trolltunga-szikla, Bled vagy Míkonosz. Másodlagos, hogy egy film vagy néhány jól elkapott Instagram fotó miatt válik népszerűvé egy hely, de a következmények brutálisak lehetnek: egymás nyomába lépő turisták, szeméthalmok, felháborodott helyi lakosok, kizsákmányolt területek. A magunk részéről elég sokat járunk Horvátországba, és saját szemünkkel tapasztaljuk a jelenséget. Kisebb léptékekben, de egyre több helyen, főleg a szárazföldi részeken.

vacationalternative_charternaplo_v1_01_getawaycoza_800.jpg

Viszont tudjuk, hogyan lehet elkerülni a tömeget, számunkra nem okoz akkora traumát a dolog. Ám egyre nagyobb értetlenséggel állunk a jelenség előtt, miszerint van alternatíva, mégis kevesen választják. Ahelyett, hogy a nyaralás a teljes kikapcsolódásról, a pihenésről és az adott környék mélyebb megismeréséről szólna, inkább beállnak a sorba, letapostatják a sarkukat a mögöttük jövővel, és órákat állnak sorba azért, hogy lássanak valamit, ami persze nem olyan, mint a prospektusok képein.

vacationalternative_charternaplo_v1_02_dailydream360com_800.jpg

Pedig csak minimális nyitottság és rugalmasság kellene ahhoz, hogy valóban egyedi élményekkel gazdagodj, és mellette még a „kötelező köröket” is lefuthasd. Az Index cikkben említett Maya-öblöt (A part, 2000.) legutóbb 2018-19 telén zárták le a turisták elől, senki nem közelíthette meg, mert a hatóságok szerint a vidék csak így képes újjáéledni. A tilalom előtt százszámra hordták oda a látogatókat, reggel kiöntötték a tömeget a partra, délután meg elvitték.

vacationalternative_charternaplo_v1_03_hindustantimescom_800.jpg

Ám aki „saját erőből” érkezett, például egy bérelt vitorlással (amivel egy-két hétig járta a régiót), az nyugodtan maradhatott akár egész éjszakára: a védett öbölben nyugodtan horgonyozhatott, a kabinjában pedig békésen alhatott. Esti, éjszakai és reggeli tengerben fürdését egy lélek sem zavarta meg, magányosan sétálhatott a parti homokban. És ezzel együtt kipipálhatta, hogy járt „ott”.

vacationalternative_charternaplo_v1_04_flickrcom_800.jpg

Ilyesmit bármelyik, tengerparttal rendelkező, felkapott turisztikai úti cél esetében meg lehet csinálni. Bérelt hajóval ugyanis

  • akkor és oda érkezel, amikor és ahova akarsz, tudsz tehát kevésbé felkapott időpontot választani
  • nem jelent gondot a szállodák és apartmanok telítettsége, hiszen saját, úszó kéglivel rendelkezel
  • bármikor elmenekülhetsz a tömeg elől, kikötve például egy olyan szigeten, ahol kevesebb, mint kétszáz állandó lakos van, nincsenek aszfaltozott utak és autók (ezáltal szmog sincs), sőt, még pénzkiadó automatát sem találsz (ez Susak, Horvátország északi részén – tiszta digitális detox)
  • megválogathatod, kikkel utazol
  • vízen lebegve ebédelhetsz, reggelizhetsz, vacsorázhatsz – amint kedved tartja.

vacationalternative_charternaplo_v1_05_total-croatia-newscom_800.jpg

Vissza Horvátországhoz: Dubrovnikban a korlátozás egyelőre csak a tengeri utasszállító hajókat érinti, ám ezzel párhuzamosan nyolcvan százalékkal csökkentették az ajándékokat árusító standok és harminc százalékkal az éttermi asztalok számát. Jól érted, odáig jutottak, hogy hajlandók némi pénzt bukni, de cserébe elviselhetőbb körülményeket teremtenek a látogatóknak. És 2018 nyarán – tíz év óta először – nem kellett lezárni a történelmi városmagot. De így se voltak kevesen!

vacationalternative_charternaplo_v1_06_cata-lagooncom_800.jpg

Röviden: javasoljuk, hogy merj nyitni, válaszd a „járatlan utat”, és hidd el, jól jársz!

vacationalternative_charternaplo_v1_07_studentuniversecouk_800.jpg

 

fotók: sailing-women-on-yachts.com; getaway.co.za; dailydream360.com; hindustantimes.com; flickr.com; total-croatia-news.com; cata-lagoon.com; studentuniverse.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914802542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.25. 00:19:19

Oké, persze, igazad van, hogy jobb a bérelt lukszusjacht, mint a nyomor a kompon, sétahajón, stb.Csak hát ez nem picit pénzkérdés, és a legtöbbünknek nem igazán tellik rá.Úgy írtad ezt a posztot, minthaszimplán csak sima elhatározás kérdése volna , hogy melyikkel, meg hogyan kirándul, nyaral az ember... vicces.
:-)
Egy ilyen nyomortanya-katamarán, mint az utolsó előtti képen is van, szerintem alsó hangon is több ezer euró naponta.Ekkora pénzt az átlagember az egész nyaralásra szokott szánni, és nem azért, mert épp nincs kedve többet költeni...

isail · http://isail.blog.hu 2019.09.03. 14:29:15

@geegee: Helló! Ha már konkrétan szóba került, az a "nyomortanya" :-) egy Lagoon 42-es katamarán. Bár tisztában vagyok a nagyságrendekkel, a biztonság kedvéért rákerestem, hogy jövő nyáron, Horvátországban mennyiért lehet kibérelni. A tesztidőszak 2020. június 20-27., így senki nem mondhatja, hogy szezonon kívüli, extrém árat mondok. Jelenleg egy 2017-ben gyártott darabhoz 5314 euróért lehet hozzájutni. Vagyis szó nincs több ezer euróról naponta. Ezt az összeget oszd le nyolccal (annyian lehet rajta kényelmesen meglenni - kényelmetlenül még többen), és máris kiderül, hogy nem olyan időtöltésről beszélgetünk, amit csak milliomosok engedhetnek meg maguknak. Nem állítom, hogy a hajós nyaralás olcsó mulatság, de ha a parti szállásról megpróbálsz azokra a helyekre eljutni napi szinten, ahova a vitorlás elvisz, ugyanitt leszel pénzben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.09.06. 01:59:32

@isail: Oké, lehet, kicsit felülsaccoltam, de azért szerintem ez a még mindig nem az átlag magyar családok szintje..Kösz a választ.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása