Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Észak-Adriai úticélok őszre
Gasztronómia, kultúra és történelem az Észak-Olasz partokon.

 

portopiccolo_panoramica_01.jpg

Még talán korainak tűnhet az őszi utazást tervezni, de egyrészt amúgy is otthon kell ülni, másrészt hátha hamarosan jó áron lehet hajókat foglalni az utószezonra. Észak-Olaszország még az offshore vitorlázásban kevésbé gyakorlott hajósoknak is viszonylag könnyen elérhető. Ősszel pedig nem is túl erős a forgalom, amit szintén érdemes kihasználni.

 

Míg a dél-Olasz partoknál a víz vakítóan kék, addig az Adria északi részén smaragdzöld tengerben gyönyörködhetünk. A sziklás partok, várakkal, és szőlőskertekkel borított domboldalakkal, pazar látvány a vízről. Legnagyobb népszerűségnek a – rendszerint október második vasárnapján megrendezett – Barcolana regatta örvend, de érdemes lehet összekötni a Velencei Filmfesztivállal is a nyaralást. Bérelhetünk hajót Horvátországban, Szlovéniában, vagy Olaszországban is, a Trieszt - Velence távolság pedig mindössze 60 tengeri mérföld. 


Portopiccolo (a fenti képen) minden ingatlana úgy épült, hogy a lehető legjobb panorámája legyen az öbölre. 2017-ben befejezett, 120 hajó befogadására képes kikötőjét pedig varázslatosan öleli körül a domboldal. A klasszikus olasz stílusban épült település már a római korban kőbányaként volt ismert. Azóta azonban a szűk utcákban éttermek, szállodák, és gyógyfürdők adják a meghatározó hangulatot. 

 

Portopiccolo - Falisia Resort

 

Az éttermek és a szállodák teraszáról nézni az öbölben ringatózó jachtokat igazán kellemes időtöltés, és ha már beültünk egy étterembe, a helyi specialitások mellé feltétlenül próbáljuk ki a környék borait. A hihetetlen választékban pezsgők, organikus, csak itt megtalálható szőlőfajtákból készült vörös-, és fehérborok no és persze az igazán különleges narancsborok sorakoznak, amik Európa szerte egyre népszerűbbek.

Ha időnk engedi, akkor akár kerékpárral vagy robogóval is felfedezhetjük a környék borvidékeit. A közelben található a Castello di Spessa, ami már a 12. században is állt, és amely Casanovának is otthona volt. A kastély egy 13. századi kétszintes borospincét is rejt, ahol a jelenlegi tulajdonos közel 450000 palackos gyűjteménye kapott helyet.

Mindössze 8 km -re Portopiccolotól fekszik Trieszt, ami egykor a Habsburg birodalom legfontosabb kikötője volt. Itt találkozik számos történelmi emlék és megannyi kultúra, amiknek egyvelege adja Trieszt egyedi arcát. A parton neoklasszicista épületek, míg a domboldalon római korból megmaradt romok fekszenek. Latin, Szláv és Germán kultúra keveredik a délutáni sziesztával és a remek kávézókkal. Indulás előtt feltétlenül nézzük meg a római színház romjait, a 18. századi görög ortodox templomot, és Trieszt legrégebbi, 1830-ban megnyitott kávézóját. 

Trieszttől 15 tengeri mérföld Grado, amit a helyiek kis Velencének is hívnak. Utazásunkat időzíthetjük a Friuli Venezia Giulia Via dei Sapori gasztronómiai fesztiválhoz, ahol a legjobb séfek miniatűr konyhákból kínálják a jobbnál jobb olasz ételeket és borokat a vízparton. A lagúnák között sétálva igazi kulináris élményben lesz részünk.

 

A legtöbb étterem és borászat itt sok generációs családi tulajdon, ami minden ételükre, italukra, és mozdulatukra rányomja a bélyegét. Az olasz elegancia árad a rendezvény minden részletéből. Bátran próbáljuk ki a prosciutto di San Daniele -t ami a Pármai sonka riválisa, de akár a pácolt gombát, a füstölt pisztrángot, vagy a nyúllal töltött tésztaféléket.

Az olasz elhivatottság a minőség iránt olyan ősi és kézzelfogható, hogy könnyen rabul ejti a vendégeket is, és persze marad itt még bőven felfedezni való a következő vitorlás túrákra is

 







A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4915602202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása