Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Őszi nyaralás Dalmáciában
1 hetes vitorlás túra Horvátország ékszerdobozában

 

dubrovnik.jpg

 

Bár a koronavírus okozta leállás a turizmusban elhúzódni látszik, lélekben azért készülhetünk arra, hogy amikor majd elmúlik, bepótoljuk a kimaradt nyaralást. Dalmácia könnyen elérhető és tökéletes célpont akár ősszel is.

Horvátország 1800 mérföld hosszú tengerpartja páratlan lehetőség a vitorlázás szerelmeseinek. Több száz öböl, csodás szigetek, kiszámítható időjárás, és több ezer órányi napsütés jellemzi a Földközi-tenger adriai részét. Ez az ami visszahozza a vitorlázókat évről évre.

 

map.png

Akik még nem próbálták a vitorlás nyaralást nem mindig tudják elképzelni, hogy mit lehet csinálni 1 hétig egy hajón. De 1-2 hét úgy elröppen, hogy az ember észre sem veszi. Dalmácia déli szigetei és városai nem véletlenül voltak a Game of Thrones forgatási helyszínei. Az UNESCO világörökséghez tartozó Dubrovnik mindig turistamágnes volt. A város maga is fantasztikus, gazdag történelmi emlékeivel, felújított utcáival, remek éttermeivel, a városfallal, és a lenyűgöző panorámával kihagyhatatlan, és egyben ideális kiinduló helye egy vitorlás túrának. A szigetek közel vannak, így belátható napi távokkal lehet tervezni. A legközelebbi célpontok, Mljet, Korcula, Lastovo, de a kéthetes turnusba már belefér Hvar, Vis és Split is, vagy a teljes táv bejárható 1 hét alatt oneway opcióval. 

A csapat méretétől függően tökéletesen megteszi bármilyen kis hajó, mindenhol találunk védett kikötőt. A nomád életmódot kedvelők válasszanak katamaránt és a rejtett öblök bármelyikét. Bérléskor mindenképpen érdemes figyelni, hogy megfelelő méretű dinghit kapjunk. Egész hetünket meg fogja könnyíteni.

 

okuklje.jpg

 

Első úticél legyen Okuklje. A szűk öböl tökéletes védelmet nyújt. Sekély vízben horgonyozhatunk, a barátságos családi éttermeket, és a helyi borokat feltétlenül próbáljuk ki.

Érdemes korán indulni és valamelyik kis közeli öbölben megállni fürdeni, éjszakára pedig Polace városát választani. Rögtön a partfalra köthetünk közvetlenül a több, mint 2000 éves római kori palota romjainak szomszédságába. A parton található éttermek közül többnek saját kikötőhelye van, így hajónkról rögtön a választott étterembe léphetünk. Feltétlenül próbáljuk ki a helyi specialitást, a “harang alatt sült bárányt”.

polace.jpg

Következő célpont Korcula városa. Itt megállhatunk a városfalon, vagy a város alatti öbölben is lehet horgonyozni, de ha az időjárás engedi, akkor titkos tipp a szemközti Badija sziget kolostora előtti horgonyzóhely. A kolostor körül remek botanikus kertet és szabadon sétáló szarvasokat találunk. Korcula Marco Polo szülővárosa, aminek apropóján bőven akad a városban látnivaló. Vacsorára válasszunk panorámás éttermet a városfalon.

 

korcula.jpg 

Szintén korán érdemes tovább indulni, mert a népszerű helyen a szezonon kívül is lehet erősebb forgalom. Nem úgy, mint a célpontként kiszemelt Lastovon. A sziget nyugati végében lévő – minden irányból védett –  kis öböl tökéletes horgonyzóhely. Néhány hely van a hotel előtti partfalon is, de a volt tengeralattjáró bázis szomszédsága megéri a rövid kis sétát a városig. Itt a szállodához tartozó kis étteremben a vanília fagyis palacsinta kötelező darab.

Utolsó állomásként Mljet déli csücskében lévő Luka Saplunarában érdemes megállni. Ez talán a leghosszabb út az egy hetes túrán, de azért mindenképpen álljunk meg egy rövid fürdésre a Lastovo déli végében található szigetek közti homokzátonyon. Ez az egyik legromantikusabb hely egész Dalmáciában. Luka Saplunaráben szintén találhatunk olyan éttermet, aminek saját kikötője van, így megspórolhatjuk a kikötői díjat és remek vacsorát is kapunk. Válasszunk akár valamilyen friss halat, akár a helyi vaddisznó specialitást, feltétlenül kóstoljunk mellé a szigetről származó borból.

A vitorlás nyaralásba könnyű beleszeretni és nem nehéz kipróbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915602240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása