Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Mik azok a kőrakások ott?

Kapitányként rendszeresen hajózva a horvát Adrián, megszámlálhatatlan alkalommal kaptam meg utasaimtól a címben feltett kérdést. A rövid válasz az, hogy kerítések. A hosszú ennél sokkal árnyaltabb.

drywallskornati_charternaplo_00_wpcom_700.jpg

A legenda úgy tartja, hogy a horvát szigetvilág a teremtés maradékából jött létre, az Úr egyszerűen nem tudott mit kezdeni ezzel a mennyiséggel, hát szétszórta a tengerben. Aztán megérkeztek az első emberek, akik ezeken akartak élni. Nem volt egyebük, mint a túlélési ösztönük - meg a temérdek, kisebb-nagyobb szikla. Ebből dolgoztak, és emeltek kerítéseket, lakóházakat, erődítményeket, esőbeállókat, településeket – mindet bármiféle kötőanyag nélkül, csak a kövekből.

drywallskornati_charternaplo_01_zadar-archipelagocom_700.jpg

Amikor megindult az első szervezett turistacsoportok hulláma a szigeteken, egy élelmes újságíró, aki épp ilyen társaságokat kalauzolt, a menetrendszerűen érkező kérdésre (ki rakta ide ezeket a kősorokat?) a lehető legarcátlanabb választ adta: űrlények! Vendégei hitték is, nem is, de hajlottak az előbbire, hiszen ki lenne olyan őrült, hogy kitermelje a követ a sziklából, majd körbekerítsen vele újabb köveket? Majd ott hagyja az egészet ebek harmincadjára, ezer éveken át, mintha félbe maradt volna a tevékenység. Pedig pontosan így történt, a szükség rákényszerítette az ittenieket, hogy sziszifuszi munkával, lépésről-lépésre szorítsanak maguknak helyet és termőterületeket a domboldalakon. Mára a kőrakások a helyi közösség identitásának részévé váltak, amit az UNESCO is elismert, a Szellemi kulturális világörökségek sorába emelve az építési módot.

drywallskornati_charternaplo_02_malikadventurescom_700.jpg

Egész Dalmáciában, de főleg a Kornati-szigetek között hajózva, bármerre nézel, láthatod a hosszú kőfalakat, a kis halászkunyhókat és kőkerítéssel határolt, vékony termőtalajjal borított kerteket. Amiket messziről nem láthatsz, de szintén ott vannak: a vízgyűjtő medencék. Létrejöttük és fennmaradásuk sok névtelen hős munkájának köszönhető – ők tették lehetővé, hogy a mai generációk vállát már „csak” a karbantartás nyomja. A cím odaítélése főhajtás valamennyiük teljesítménye és a természettel való harmonikus együttélés előtt.

drywallskornati_charternaplo_03_house-kornaticom_700.jpg

Mára a hagyomány kezd feledésbe merülni, de szerencsére akadnak olyanok, akik ápolják azt – és rendben tartják legalább a saját területüket.

drywallskornati_charternaplo_04_pinterest_700.jpg

 

fotók: wp.com; zadar-archipelago.com; malikadventures.com; house-kornati.com; Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8914978320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2019.07.25. 23:31:14

A képeken teljesen eltérő célból készült kőrakások láthatók. Az első két képen épület nevű kőrakások maradéka, a harmadik és negyedik képen haszonállat (pl.kecske) legeltető területeket elválasztó kerítések. Az utolsó képen pedig a földművelés (növénytermesztés) okozta károk láthatók, a földművesek harca a kövekkel (vetési terület kőtlenítése), miután a téli esők (erózió) vidáman elhordja a talajt onnan, miáltal újabb kövek kerülnek a talaj felszínre. Tehát a következő tavasszai újabb kőtlenítés... és nőnek a falak, amíg a magasságuk az egyik tavasom már túlságosan zavaró (átmászni a sok év alatt összehordott falakon a földműveléshez). Ekkor jön el a pillanat, hogy új területet vonjunk mezőgazdasági művelés alá (kezdjünk tönkretenni): kivágunk a domboldalon egy újabb erdőt, hogy a helyén növényt termeljünk. Persze előbb a zavaró köveket kiforgatjuk a talajból és egy kupacba rajuk, mondjuk sorokba...

VT Man 2019.07.26. 10:30:43

Szandekosan nem kerult korakast abrazolo kep a cikkbe?

isail · http://isail.blog.hu 2019.07.28. 10:45:38

@VT Man (és kicsit @munkanélküli informatikus): "Mik azok a kőrakások ott?" kaptam meg utasaimtól a címben feltett kérdést. Hogy ő így teszi fel, arról nem tehetek. :-) Legközelebb majd megkérem, hogy jobban specifikálja. :-) Egyébként az, hogy mi lesz a "kőrakásból" - épület, kerítés, kegyhely - azt az aktuális szükséglet határozza meg. A lényeg az, hogy nem használnak hozzá kötőanyagot.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása