Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Szakmai alapú hosszú hétvége Zágrábban

Sok éve már, hogy az európai hajós turisztikai szezon zárásaként (és a következő előkészítéseként) a charter piac szereplői a horvát fővárosban gyűlnek össze, értékelni az eredményeket, ápolni a személyes kapcsolatokat, ismerkedni a jövő kínálatával. Azért persze belefér némi városnézés is. Meg buli. Ezért utaztunk tehát a november eleji hosszú hétvégén háromszáz kilométert Budapestről.

01_1000.jpg

Természetesen rengeteg a horvát cég, kisebb-nagyobb standokon mutatják be flottáikat, programlehetőségeiket. A bázisok képviselőivel beszélgetve ismét előkerül az örök téma, hogy tudniillik egy adott hajó egy adott héten Sukošanban tíz-tizenöt százalékkal olcsóbb, mint a spliti régióban. Ezt ők elsősorban arra vezetik vissza, hogy Splitnél ott a reptér, ami lényegesen megkönnyíti a világ távoli pontjairól érkező ügyfelek dolgát. Ha olvastad a nyári beszámolómat, tudhatod, hogy látnivaló bőven akad a zadari régióban is, sőt, sokszor kisebb a tömeg, mint lent délen, így aztán remek kis nyaralást hozhatsz össze magadnak. Ráadásul kevesebbet kell autóznod az indulási kikötőig. Ezt vedd számításba, amikor hajót keresel jövő évi vakációdhoz!

olib_direct-croatiacom.jpg

A helyieken túl számtalan náció képviseltette magát, igyekeztünk minél többükkel hosszasan beszélgetni, hogy megismerjük a gondolkodásmódjukat, kínált hajóikat, használt bázisaikat. Amikor pedig kicsit megéheztünk, gyorsan elsétáltunk a "büfébe": a skradini Vidrovača étterem települt ki egy pulttal, a csapat három napig megállás nélkül gyártotta az ízletes halkrémes falatkákat, szarvasgombás sajtszeleteket, polipos szendvicseket, szeletelte a sonkát, töltötte a bort és egyéb nedűket. Igazi gasztronómiai élmény volt!

ice_1.jpg

Görögországból elég szép számban érkeztek, ott hagyományosan családi vállalkozás formájában üzemelnek a cégek, sokszor két, három, négy hajóval. Úgy tartják, így garantálható a magas szolgáltatási színvonal és a személyes, néha barátsággá nemesedő kapcsolat. Ennek a spektrumnak az egyik végén egy olyan hajó áll, amit egy pár üzemeltet, a négy kabinos vitorlást magában is ki tudod bérelni, de ha kéred, elkísérnek, vállalják a kormányzást, szerveznek neked kiegészítő programokat, búvártúrákat. Flottája méretétől függetlenül az összes bázis cég képviselői kedvesek*, segítőkészek. Mivel a jó sorsom idén elvitt Görögországba, személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy ebben a szívélyességben semmi mesterkéltség nincs, az a hozzáállás pedig, amikkel a hajókat üzemeltetik, mintaszerű: még egy négy-öt éves vitorlás is olyan állapotban van, hogy azt szívesen ajánlom ki bármelyik ügyfélnek, a fedélzeti rendszerek hibátlanul működnek.

gre_gianttripeu.jpg

Olaszországban más a helyzet, ott kevesebb az egyhajós vállalkozás, viszont a szolgáltatók a kontinentális rész nyugati oldalán, illetve Szicíliában és Szardínián koncentrálódnak. A csizma keleti partján ugyanis nem túl tagolt a part, valamint túl közel van Horvátország, és azt ők is elismerik, hogy ott egész jól lehet hajózgatni. A bázisokat - amennyire ez lehetséges - igyekeznek minél közelebb rakni a repülőterekhez, ami többé-kevésbé sikerül is, de a távolságtól függetlenül készséggel állnak rendelkezésedre transzfer szervezésével. Így jöhet szóba indulási kikötőként:

- Nettuno (Róma): Pontine-szigetek

- Procida, Marina di Stabia vagy Salerno (Nápoly): Capri, Ischia, Amalfi, Sorrento, Positano

- Marina di Portorosa (Catania): Eoli-szigetek, Milazzo.

procida_itala-by-nataliapl.jpg

Spanyolországból ezúttal egy barcelonai székhelyű céggel kerültünk kapcsolatba, tőlük indulva a katalán partszakaszt járhatod be - akár vitorlással, akár motorossal - olyan helyeket érintve, mint Cadaqués, L'Escala, L'Estartit, D'Aiguafreda, Tamariu, Lloret de Mar, Blanes, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Cambrils, L'Ampolla. A csapatnak (ahogy másoknak szintén) van bázisa Palma de Mallorcán is, így annak sincs semmi akadálya, hogy a Baleár-szigetek térségében hajózgass kikapcsolódás gyanánt.

sitges_visitsitgescom.jpg

Kicsit távolabb esik, és nautikailag is nehezebb terep, de ha a nyaralás során nagyobb hangsúlyt helyeznél a vitorlázásra és a háborítatlan természeti szépségek megtekintésére (értve ezalatt például a bálnalest), jussanak eszedbe az Azori-szigetek! Hortáról indulva a kilenc szigetből öt simán bejárható.

furnas_1000.jpg

Az infrastrukturális ellátottság mérsékelt: kikötők vannak, de szigetenként csak egy vagy kettő, bennük megtalálod a szükséges szolgáltatásokat. Itt azonban véget is érnek a lehetőségeid: hiába tagoltak a partszakaszok, a vízmélység miatt a horgonyzás nem igazán jöhet szóba, estére muszáj beállnod valamelyik marinába. Bekötés után pedig indulhat a környék felfedezése, amire érdemes egy-két óránál többet szánni.

terceira_1000.jpg

Függetlenül attól, hogy végül melyik országot választod Európán belül jövő évi vakációdhoz, határozott javaslatom, hogy már most kezdj el kutakodni, mert

- még a teljes kínálatból válogathatsz (később már csak a maradék jut)

- így ki tudod használni az előfoglalási kedvezményeket, ami akár 20% (vagy annál is több) megtakarítást jelent.

Ami pedig a bulit illeti: péntek este az Opera Club-ban gyűlt össze mindenki, hogy a 007-es téma köré épített esten vegyen részt. Mi a magunk részéről előtte még bóklásztunk kicsit az óvárosban, ami alapján csak ajánlani tudom, hogy ha arra jársz, mindenképp vesd be magad Zágrábnak abba a részébe, mert szuper hangulata van.

ice_2.jpg

 

*személyes kedvencem az a házaspár, ahol a feleség Artemis, a férj Vangelis, és a legnagyobb természetességgel invitáltak meg magukhoz: nem baj, ha nem tőlünk bérelsz hajót, ha arra jársz, mindenképp ugorj be hozzánk!

 

fotók: sailazores; direct-croatia.com; gianttrip.eu; italia-by-natalia.pl; visitsitges.com;

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr514355911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása