Charter Napló

Hajózós hétköznapok

Mire jó egy vitorlás útvonalterv?

Ha nézegetted már charter ügynökségek honlapjait, sok helyen láthattál útvonalterveket egy-egy régióra vonatkozóan. Egy ilyet megírni nem épp könnyű feladat, ugyanakkor előfordulhat, hogy a termék egy adott héten teljesen használhatatlan.

aboutitineraries_00_yourboatholidaycom_700.jpg

Az ilyen vázlatok létjogosultságát a kereslet támasztja alá: egyre több olyan ügyfél bérel hajót, akinek megvan a képesítése és tudása a vitorlás vagy motoros kezeléséhez, de ismeretlen számára a célterület. Mások épp azért utaznak valahova, mert olvastak róla egy jól sikerült cikket. Az ok tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy tapasztalt ember állítsa össze a lehetséges útvonalat.

aboutitineraries_01_pinterest_700.jpg

Mielőtt a szerző nekiáll a munkának, tisztáznia kell néhány alapvetést:

  • kik fogják majd olvasni és használni az általa leírtakat: amatőr vitorlázók, kezdő vagy közepes szintű tudással.
  • békés tempójú, pihenésre alkalmas vagy programokkal zsúfolt, hajtós menetrendet akar-e összeállítani. Előbbi mellett szól, hogy a piacon arra van sokkal nagyobb érdeklődés. Nem lehetnek tehát túl nagyok a napi távolságok, bele kell férnie egy horgonyra állva elfogyasztott ebédnek vagy egy hosszabb fürdésnek – esetleg mindkettőnek.
  • nem csak az esti, de a napközbeni megállási lehetőségeket is fel kell benne sorolni, ahogy a kikötői díjak feltüntetése sem érdemel fekete pontot egy ilyen munkában.
  • meg kell osztani információkat az érinteni tervezett helyekről: rövid történet, látnivalók, bevásárlási lehetőségek, éttermek, bárok, éjszakai élet, uralkodó szélirány, védettség.

Az elkészült művel aztán az olvasónak is lesz dolga:

  • tudnia kell, miként hasznosíthatja a leírtakat. Fő szabályként elmondható, hogy egy útvonaltervet javaslatként kell kezelni, ahogy a benne foglalt távolságok is a legrövidebb utat jelzik két pont között. Ezt muszáj figyelembe venni a tervezés során.

aboutitineraries_02_yachtsandfriendscom_700.jpg

  • tanulmányoznia szükséges az időjárás-előrejelzést, majd annak alapján újra átfutni a tervet, mely helyszínek alkalmasak például éjszakai megállásra adott körülmények között.
  • kritikusan kell fogadnia az öblökről, kikötőkről készített fényképeket. Sokszor ugyanis felturbózott stockfotókkal illusztrálják a cikkeket, amik esetleg a valóságnál szebb képet festenek a környékről.
  • tisztában kell lennie a szezonális sajátságokkal. Ez alatt most azt értjük, hogy minél közelebb vagyunk időben a főszezonhoz, annál zsúfoltabbak az öblök, kikötők, felkapott éttermek.

aboutitineraries_03_sailingholidayscom_700.jpg

Nincs az a charter ügynökség vagy szkipper, aki garanciát vállalna arra, hogy egy adott útvonal pontosan úgy teljesíthető egy adott időszakban, ahogy írva vagyon. Többen hangsúlyozzák is, hogy javaslatról van szó, amit a körülmények figyelembe vételével kell kezelni. Ez némileg összhangban van azzal, ami maga a vitorlázás: az élményhez hozzá tartozik bizonyos fokú bizonytalanság és a felfedezés izgalma. És különben sem lehet mindent leírni!

aboutitineraries_04_pinterest_700.jpg

 

fotók: yourboatholiday.com; Pinterest (2,5); yachtsandfriends.com; sailingholidays.com

forrás: SE

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3213902102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása