Charter Napló

Hajózós hétköznapok

5 csodálatos horvát sziget hajós nyaraláshoz

Úgy nevezik, az ezer sziget országa, de simán lehet, hogy van az több is, a magam részéről legalább három különböző adatot olvastam már. Valószínűleg évekig tartana, mire az összes szárazulat összes, erre alkalmas öblében eltöltenél egy-egy éjszakát. Íme öt, amelyik kiemelkedik a sorból.

5croislands_charternaplo_00_klikcupcom_800.jpg

Évezredek óta lakott területről beszélünk, különféle hatalmak adták egymásnak a kilincset, mindenkinek bejött a kellemes klíma, a termékeny talaj, a napos órák számának értéke, no meg a stratégiai pozíció. Ma már kevésbé fontosak a katonai szempontok, de a többi feltétel a mai napig teljesül, így a régió tökéletes körülményeket teremt a kikapcsolódáshoz.

Mljet

A nagyobb horvát szigetek közé tartozik, jó része erdővel borított, mi több, északi vége természetvédelmi terület. Már a rómaiak is felfedezték maguknak, Melite és Melita néven emlegették, míg nem jöttek a bencések, akik a tizenkettedik században kolostort emeltek a belső tó kis szigetén. Az általuk fémjelzett korszak az 1800-as évek elejéig tartott, a szerzetesek távoztak. Hajóval érkezve fontos lehet, hogy Polače kikötője a legvédettebb errefelé, a városban számtalan római kori romot nézhetsz meg, a településről kilépve pedig azonnal a nemzeti parkban találod magad. Tekintve, hogy nem csak a part, de a környező vizek is védettek, így gazdag a halállomány, abból csak a helyiek foghatnak. Így viszont az éttermekben változatos kínálatból válogathatsz. Ráadásul sok vendéglátóhely alá építettek ketreceket, ott tartják életben (és így frissen) a zsákmányt, egészen addig, amíg valamelyiket ki nem választod elfogyasztásra.

5croislands_charternaplo_01_polace_croatiagemscom_800.jpg

Korčula

Még mindig sokak hiszik, hogy 1254-ben itt született Marco Polo, de utazásod szempontjából ez szinte mindegy, mert a sziget önmagában is bőven megéri a látogatást. Itt aztán volt átjárás rendesen, már az ősidőkben laktak emberek Korčulán, aztán jöttek a görögök, a rómaiak, a bizánciak, a szlávok, majd a Velencei Köztársaság. Két idegen fennhatóság között pedig általában a kalózok vették át az uralmat. Gazdasági szempontból fontos tevékenység a halászat, amit szőlőtermesztés, borkészítés, olívatermesztés, valamint méhészetek egészítenek ki. Korčula település - csak gyalogosan bejárható - óvárosa az egyik legnagyobb, falakkal védett, középkori település, amelyik a mai napig létezik. Felülről nézve az utcahálózat egy hal csontvázára emlékeztet, ami lehet épp véletlen, de az tény, hogy ez az elrendezés engedi átszellőzni a területet, ugyanakkor megvédi azt az erős szelektől. Hajóval a nyugati partfalnál, a város déli oldalán fekvő marinában vagy kicsit távolabb, Lumbarda kikötőjében tudsz megállni. Esetleg horgonyozhatsz a környező, apró szigetek szélárnyékában.

5croislands_charternaplo_02_korculaadventurescom_800.jpg

Vis

Horvátország nyugati végvára, amit egyes korszakokban – például a második világháborúban - szó szerint értelmeztek. Ha érdekelnek a huszadik századi történelem helyi vonatkozásai, javasoljuk, hogy vegyél részt egy vezetett túrán, ahol a különféle helyszínek bejárása során megismerkedhetsz a közelmúlt eseményeivel és azok hatásaival. Ha inkább békés öblökben való horgonyzásra vágysz, akkor sem fogsz csalódni, bőven van miből válogatni. Fennhatóságból ide görög, illír, velencei, olasz és osztrák jutott. A sziget két fő települése Vis és Komiža. Utóbbi a mai napig megmaradt festői kis halászfalunak, ahol nem szokatlan látvány a mólóra kirakott rákfogóketrec, míg előbbiben osztrák erődöt, régészeti múzeumot látogathatsz meg.

5croislands_charternaplo_03_komiza-anacom_800.jpg

Hvar

Elhelyezkedése okán évszázadok óta fix megállója a tengerészeknek, pláne, hogy saját édesvíz-forrásokkal rendelkezik. A szokásosnak mondható szőlő-olíva-hal triót itt a levendula egészíti ki a mai napig, rengeteg az apró borászat, ahol szívesen látnak egy kóstolóra. Főbb városok: Hvar, Jelsa, Stari Grad (ide jön a szárazföldről a komp) és Sucuraj. Hvar az utóbbi évtizedben buliközpontként híresült el, de ha ez a lehetőség nem vonz, akkor is látogasd meg, mert gyönyörű házak között sétálgathatsz, az erődből pedig elképesztő panoráma nyílik. Stari Grad Európa egyik legrégebb óta lakott települése, a városon túl fekvő síkság pedig a Világörökség része.

5croislands_charternaplo_04_stari-gradhr_800.jpg

Brač

A „Kőfaragók szigete”, ahol az aktívan dolgozók jó része hagyományos munkákban teljesedik ki. Legrégebb óta lakott települése Skrip, messze bent a szárazföldön, nem véletlenül: annak idején így próbáltak elbújni a kalózok elől. Itt találod egyébként a Brač történetét bemutató múzeumot, ahogy az Olívamúzeumot is. Utóbbiban – előzetes egyeztetést követően - lehetőséged van megkóstolni a helyben előállított termékeket, és személyes tapasztalataim alapján állítom, hogy a programot nem szabad kihagyni. Pučišća ad otthont Horvátország egyetlen kőfaragó iskolájának (az egész világon sincs sok), ahol a diákok évszázados tapasztalatokra alapozva tanulhatnak. Ha a hajózást követően kicsit átmozgatnád magad, használd ki a Bol – Vidova Gora, Murvica – Sárkányos-barlang, Nerežišća – Blaca-kolostor vagy a Sumartin – Planik turista-útvonalak nyújtotta lehetőségeket.

5croislands_charternaplo_05_esysorg_800.jpg

A fent sorolt öt sziget a bérelt vitorlással utazgatva egy hét alatt is meglátogatható, szép sorban, akár Split környékéről indulva, akár egy Dubrovnik-Split vagy egy Split-Dubrovnik hajós túra keretein belül.

 

fotók: klikcup.com; croatiagems.com; korculaadventures.com; komiza-ana.com; stari-grad.hr; esys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515294598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása