Charter Napló

Hajózós hétköznapok

A koronavírus és a vitorlás charter piac Horvátországban
Így hat a járvány a horvátországi idegenforgalom meghatározó részét jelentő hajóbérlések piacára

 

A legtöbb hajótulajdonos aggódik, hogy milyen lesz az idei szezon. Joggal. Az utazási korlátozások és a gazdasági problémák ezt a piacot sem kímélik. A kikötői díjakat, az esetleges hiteltörlesztéseket és a hajók állagmegőrzését is fizetni kell, miközben minden külföldi bérlést szükségszerűen visszamondtak. A charter bázisok igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet és a befizetett előlegeket akár jövőre is fel lehet használni, ma pedig minimális előleggel és rugalmas időpontokkal lehet hajókat foglalni. Ez azonban nem menti meg teljesen a szezont. Horvátország gyorsan és határozottan reagált a koronavírus okozta járványra. Bezárták az iskolákat, éttermeket és szállodákat, valamint leállították a távolsági közlekedést. Így eddig sikerült ellaposítani a járvány terjedésének görbéjét és elkerülni az exponenciális növekedést. A mostani előrejelzések júliusra már a kikötők megnyitását várják. 

 

 

A biztonság mindenek előtt

Járvány idején kevés biztonságosabb hely van, mint egy vízen ringatózó hajó. A tulajdonosok egy része ezért személyes karanténnak használja hajóját és hónapokra lefoglalta. A szuperjachtok és megajachtok tulajdonosai magánkórházakat alakítottak ki a fedélzeten vagy a kísérőhajókon.

A kisebb vitorlások is viszonylag könnyen tudnak önellátók lenni. Ha van generátor és vízkészítő, egy gyakorlott kapitány különösebb nehézség nélkül megtervezi a szükséges készletet akár 1 vagy 2 hónapra. A piac is gyorsan reagált a kialakult helyzetre, és házhoz, illetve hajóhoz hozzák a megrendelt készletet. Így folyamatos nyaralással, távol a városoktól és a tömegtől lehet átvészelni az egészségügyi vészhelyzetet. 

Internet ma már szinte mindenhol elérhető, így a távoktatás, a hírek és a szórakozás is kéznél van. De persze elolvashatjuk a régen sorban álló könyveket, elmélyíthetjük horgász tudásunkat és csillagászati navigációs ismereteinket, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a végtelen nyugalmat. Nehéz tehát kellemesebb környezetet elképzelni, mint egy csendes öbölben horgonyzó jachtot.

 

 

Ez egy különleges nyár lesz

Persze aki most távol van a tengerparttól, az sem feltétlenül maradt le a különleges lehetőségekről. A hajókat viszonylag egyszerű folyamatosan tisztán tartani, hiszen normál szezonban is hetente szigorú nagytakarításon esnek át. Most pedig az üzemeltetők különösen figyelnek a fertőtlenítésre. 

Bár a piac bizakodó, minden bizonnyal lassú újraéledéssel kell számolni, ami azt is jelenti, hogy aki ugrásra kész és szemfüles, az a szezont a legjobb ritmusban kaphatja el, és a vissza nem térő lehetőséggel élve a máskor zsúfolt és élhetetlen, turisták által megszállt helyeket nyugodtan és békésen látogathatja végig.

A bejegyzés trackback címe:

https://charternaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7615602122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Charter Napló

Utazás, munka, hajós nyaralások és minden, amivel foglalkozunk - érdekességek, tapasztalatok, élmények.

Hírlevél feliratkozás

* Kötelező mezők
süti beállítások módosítása